De medische toepassing van de Herzog kousen
Ik ontvang regelmatig vragen over het gebruik van onze kousen door hardlopers over de blessurepreventieve werking. Hoe helpen onze kousen bijvoorbeeld om spierpijn, kramp in de kuiten, zweepslag, scheenbeenvliesontsteking en achillespeesproblemen te voorkomen. Daarnaast krijgen wij regelmatig vragen over andere medische problemen dan enkel sportblessures. Vaak gaat het om vragen over algemene vaatproblematiek, bijvoorbeeld trombose, spataderen, oedeem vorming, onrustige benen (restless legs), alsof onze kousen steunkousen zijn. Als oprichter van Herzog, probeer ik in deze bijdrage één voor één deze vaak bloedcirculatie gerelateerde zaken te bespreken.
Side Image

Wat zijn Steunkousen of Therapeutische Elastische Kousen (TEK)?

Allereerst een korte inleiding in de wereld van de steunkous, officieel TEK, maar laten we voor het gemak maar houden bij steunkousen. Deze kousen worden op receptuur verstrekt via de bandagist en moeten aan strenge voorwaarden voldoen:

  • Voorwaarde 1
    Er moet sprake zijn van drukverloop van distaal naar proximaal. Dit is de medische term voor: verder weg van het hart / naar het hart toe.
  • Voorwaarde 2
    De kous moet heel nauwkeurig de beencontour volgen.
  • Voorwaarde 3
    Steunkousen moeten altijd passen binnen een bepaalde compressieklasse.  Zo niet, dan mogen het geen compressiekousen worden genoemd.

Ter informatie: er bestaan 4 compressieklassen die afhankelijk van het medische beeld worden ingezet. De Herzog PRO compressiekous voldoet in de sportbranche als enige kous aan alle bovengenoemde voorwaarden. Dat is heel bijzonder omdat het sportcompressiekousen zijn. Uniek is dat onze kousen worden vervaardigd op dezelfde machines als waarop steunkousen worden gebreid. Bij de PRO kousen loopt de druk af van enkel naar knie. Onze kousen leveren bovendien de meeste compressie binnen de sport, 30 mmHg op de enkel naar 23 mmHg onder de knie (mmHg staat voor ‘millimeters kwikdruk’).  Deze hoeveelheid compressie valt in het hoge deel van drukklasse 2, zelfs op de grens van drukklasse 3.

“In de sportbranche voldoen alleen de Herzog PRO Compressiekousen aan de TEK voorwaarde”

Side Image

De perfecte maatvoering

Om aan al die voorwaarden te kunnen voldoen, zodat er niet te veel of te weinig compressie wordt geleverd, wordt het been bij de Herzog PRO kousen op 5 punten opgemeten. Gecombineerd met de schoenmaat zijn dit dus 6 variabelen, exact zoals bij de steunkous.

Je ziet dat er tegenwoordig steeds meer zogenaamde sportcompressiekousen op de markt verschijnen. Compressie is kennelijk ‘hot‘. Bij veel merken is de schoenmaat maatbepalend of op z’n best de kuitomvang. Echter, die schoenmaat zegt niets over de vorm of lengte van je been. Heb je kousen die niet bij jouw benen passen dan is er geen sprake van enige werking. Je kunt je vast wel voorstellen dat een turnster van 150 cm lichaamslengte en een gewicht van 50 kg een totaal andere kous nodig heeft dan een volleyballer van 200 cm en 90 kg.

Side Image

Ieder been is uniek

Stel je maar eens de kuitomvang voor van een sprinter met schoenmaat 43 en een pezige marathonloper met diezelfde schoenmaat. Beiden hebben een totaal andere kuitcontour. Het is dus totaal onmogelijk een confectiemaat op basis van enkel een schoenmaat vast te stellen. Hetzelfde geldt voor het opmeten van enkel en alleen de kuit. Vergelijk iemand van 170 cm met een kuitomvang van 40cm en een sporter van 190cm met dezelfde kuitomvang. De druk is totaal verkeerd verdeeld bij een van beiden.

Ietwat lang verhaal, maar van belang is te weten dat als enige kous de Herzog PRO kous voldoet aan alle kwalificaties voor een steunkous! Als enige producent van compressiekousen in de sport is alles wat wij claimen ook ‘evidence based’, dus studies bewijzen al onze uitspraken. De maatvoering is erg uitgebreid, maar liefst 6 omvangmaten, 3 schachtlengten gecombineerd met 3 schoenmaten. Per kleur dus 54 maten. Dit is de enige waarborg voor een optimaal drukverloop van een kous die past rond jouw individuele been.

“Als enige producent van compressiekousen in de sport is alles wat wij claimen ook evidence based”

Deze bijdrage sluit ik af door te stellen dat bij de hiervoor genoemde vaatproblemen onze kousen dus gebruikt kunnen worden, echter altijd nadat je behandelaar daar mee heeft ingestemd. Ik wil benadrukken dat je nooit op eigen houtje moet gaan dokteren. In onderstaande bijdrages ga ik specifiek in op eerder genoemde vaatproblemen.

Expert Image

Paul Jongmans

Voormalig fysiotherapeut NAC BREDA

“In mijn periode als fysiotherapeut bij NAC Breda heb ik veel spelers de PRO Compression Shorts van Herzog Medical aangeraden. Deze broeken worden zowel preventief als curatief gedragen. Binnen het voetbal is de incidentie van lies- en hamstringblessures hoog. Met de shorts van Herzog heb je als fysiotherapeut een extra middel om deze problematiek goed te managen.”

“In mijn periode als fysiotherapeut bij NAC Breda heb ik veel spelers de PRO Compression Shorts van Herzog Medical aangeraden. Deze broeken worden zowel preventief als curatief gedragen. Binnen het voetbal is de incidentie van lies- en hamstringblessures hoog. Met de shorts van Herzog heb je als fysiotherapeut een extra middel om deze problematiek goed te managen.”