Harald Herzog over compressie in de sport

In gesprek met Harald Herzog, de grondlegger van compressiekousen in de sportwereld

Compressiekousen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de hardloopwereld. Dit komt niet alleen omdat sportcompressiekousen tegenwoordig in allerlei kleuren matchend met je outfit te verkrijgen zijn maar vooral omdat steeds meer hardlopers ontdekken hoeveel baat je erbij hebt. Het idee voor de sportcompressiekous is allemaal begonnen bij Harald Herzog. Harald was eind jaren ‘70 professioneel atleet (langlauf) en is nu marktleider in sportcompressiekousen. In dit interview vertelt hij hoe hij op het idee kwam om een sportcompressiekous te ontwikkelen, welke voordelen het dragen van een sportcompressiekous heeft en waar je op moet letten als je een sportcompressiekous aanschaft.

Hoe ben jij in de compressiekousen gerold?

“Als gevolg van het intensief sporten had ik veel last van mijn kuiten en mijn achillespezen. Ik ging van fysio naar fysio, maar niets hielp. Je herstelt van zo’n kuitblessure weliswaar snel maar steeds ‘schoot het er weer in’, aldus Harald. Totdat op een gegeven moment mijn onderbenen stevig werden ingetapet en direct voelde ik dat dit echt hielp. Na mijn sportcarrière ben ik gaan werken bij een groot medisch bedrijf dat steunkousen, formeel Therapeutische Elastische Kousen (TEK), verkocht voor medische doeleinden. Ik zag direct een verband tussen het straf intapen van mijn kuit en het dragen van een compressiekous. Daarom ben ik gaan experimenteren met het dragen van TEK in diverse drukvarianten tijdens het hardlopen en ik merkte al snel dat een bepaalde drukvariant mij eindelijk hielp om blessures tegen te gaan.

Ik was in de tachtiger jaren van de vorige eeuw dus de eerste die met compressiekousen liep, toentertijd nog van die huidkleurige, met een dikke naad verticaal over mijn kuit. Toen vond ik dat ik voor gek liep, dus droeg ik met 30 graden nog een lange broek om de kousen maar te verbergen. Uiteindelijk heb ik eind negentiger jaren de Sport Compressiekousen op de markt gebracht. In het begin waren het vooral topatleten die de kousen droegen, maar al snel groeide de belangstelling en nu dragen steeds meer sporters van ieder niveau onze compressiekousen.”

Side Image

Welke voordelen hebben de kousen naast genezing van blessures?

“Veel mensen denken dat je de compressiekousen alleen zou moeten dragen om blessures tegen te gaan, maar de kousen kunnen ook ingezet worden om de prestatie te bevorderen en om sneller te herstellen van de inspanning. Maar veel fysiotherapeuten zetten onze kousen nu ook in om blessures te behandelen. Vooral dit laatste is bij hardlopers een belangrijke functie. Bij het hardlopen wordt bij iedere pas 3 tot wel 4 keer het lichaamsgewicht opgevangen. Iedere stap is dus een aanslag op je lichaam. De kousen functioneren dan min of meer zoals die bandage die ik destijds droeg om de kuitspieren stevig bij elkaar te houden. Het schokken en trillen van die spiermassa van het onderbeen bij elke stap wordt heel effectief tegen gegaan waardoor trekkrachten aan de achillespees en het vlies rond het scheenbeen wordt geminimaliseerd. Een belangrijk effect is ook dat spierschade wordt verminderd. Spierschade klinkt heftig maar is een natuurlijk gevolg van intensief sporten waarvan je relatief snel herstelt. Te veel spierschade echter betekent dat je vocht vasthoudt in de ruimte tussen de cellen en dat heeft een negatief effect op de microcirculatie, dus op het presteren. Gelukkig mogen in vrijwel iedere tak van sport onze kousen worden gedragen. 

Dat zie je dan ook, niet alleen hardlopers maar ook volleyballers, basketballers, handballers, korfballers, tennissers etc. dragen tegenwoordig onze kousen. Helaas mogen wielrenners ze tijdens officiële wedstrijden (nog) niet aan, dit vanwege het prestatie beïnvloedende effect. Onze kousen worden dus min of meer gezien als een soort doping. Maar het herstel bevorderende effect wordt wel door heel veel wielrenners onderkend. Onze kousen worden dan ook door de professionele wielerteams DSM-firmenich PostNL, Baloise Trek Lions en Wielerteam Alpecin-Deceuninck met Mathieu van der Poel gedragen. Met name na de inspanning en tijdens verplaatsingen in de bus of het vliegtuig. Dat herstel bevorderende effect wordt verkregen doordat de kousen een afnemend drukprofiel kennen van distaal naar proximaal (van veraf van het hart naar het hart toe) of anders gezegd, vanaf de enkel tot de knie. Deze afnemende drukgradiënt zorgt ervoor dat het bloed met daarin de afvalstoffen van het verbrandingsproces sneller wordt afgevoerd en dus de toevoer ook niet wordt belemmerd. Het effect is een verbeterde bloedcirculatie in de spieren.”

Side Image

Zijn sportcompressiekousen alleen voor topatleten?

“Sport Compressiekousen zijn bedoeld voor alle takken van sport waarbij je moet rennen, springen, afremmen of snel moet wenden en keren. Het dragen van de compressiekousen begon zoals ik al zij vooral bij topatleten, maar ze zijn eigenlijk voor iedere recreatieve sporter heel erg zinvol om te dragen. Juist recreatieve sporters hebben er veel baat bij, omdat zij niet altijd letten op een warming-up en cooling-down. Beginnende, nog ongetrainde sporters zijn extra blessuregevoelig en kunnen de ondersteuning van onze kousen goed gebruiken.”

Wanneer draag je de sportcompressiekous?

“De tubes zijn compressiekousen zonder voetstuk en deze draag je alleen tijdens de inspanning. De kousen met voetstuk kun je zowel tijdens als na de training. Afhankelijk van hoe zwaar je training of wedstrijd was, kun je ze een paar uur tot een dag na de inspanning aanhouden voor herstel.”

Side Image

Zijn alle sportcompressiekousen met een band elastiek goede compressiekousen?

“Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende merken die sportcompressiekousen aanbieden. De meeste merken bieden hun kousen simpelweg aan op basis van schoenmaat of dikste kuitomvang. Dat is eigenlijk best vreemd… Ik maak vaak de volgende vergelijking: een gespierde voetballer met schoenmaat 43 heeft een totaal andere kuitomvang dan een pezige marathonloper met dezelfde schoenmaat. Beide sporters kunnen dus nooit dezelfde compressiekous dragen. Een maatvoering S, M, L en XL is dus absoluut onvoldoende. Bij ons zit dat heel anders. Het maatassortiment van Herzog bestaat uit maar liefst 54 confectiematen. Herzog kousen worden op 5 punten opgemeten, zodat je zeker weet dat de compressie jouw individuele beencontour optimaal volgt. Dat maakt ook dat de kousen van Herzog wat moeilijker zijn aan te trekken, omdat de hoogste compressie op enkelniveau is maar de doorsnede van de kous daar juist het kleinst is. Het is wel het bewijs van de juiste hoeveelheid compressie en compressieverloop.”

Waar kan je een Herzog Sport Compressiekous aanschaffen en hoe gaat dit in zijn werk?

“De sportcompressiekousen van Herzog zijn bij alle hardloopspeciaalzaken aan te schaffen in Nederland en België. Ondertussen hebben ook vele algemene sportzaken, zoals Intersport en Sport 2000-winkels, de Herzog kousen in het assortiment. In de winkel wordt je been door de verkoopmedewerker opgemeten en op basis hiervan wordt de juiste kous uitgekozen. Uiteraard demonstreren we hoe je de compressiekousen moet aantrekken. Dat is heel belangrijk, want zo weten we zeker dat de werking optimaal is.”

Expert Image

Paul Jongmans

Voormalig fysiotherapeut NAC BREDA

“In mijn periode als fysiotherapeut bij NAC Breda heb ik veel spelers de PRO Compression Shorts van Herzog Medical aangeraden. Deze broeken worden zowel preventief als curatief gedragen. Binnen het voetbal is de incidentie van lies- en hamstringblessures hoog. Met de shorts van Herzog heb je als fysiotherapeut een extra middel om deze problematiek goed te managen.”

“In mijn periode als fysiotherapeut bij NAC Breda heb ik veel spelers de PRO Compression Shorts van Herzog Medical aangeraden. Deze broeken worden zowel preventief als curatief gedragen. Binnen het voetbal is de incidentie van lies- en hamstringblessures hoog. Met de shorts van Herzog heb je als fysiotherapeut een extra middel om deze problematiek goed te managen.”