In gesprek met Harald Herzog, de grondlegger van compressiekousen in de sportwereld
Compressiekousen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de hardloopwereld. Dit komt niet alleen omdat sportcompressiekousen tegenwoordig in allerlei kleuren matchend met je outfit te verkrijgen zijn maar vooral omdat steeds meer hardlopers ontdekken hoeveel baat je erbij hebt. Het idee voor de sportcompressiekous is allemaal begonnen bij Harald Herzog. Harald was eind jaren ‘70 professioneel atleet (langlauf) en is nu marktleider in sportcompressiekousen. In dit interview vertelt hij hoe hij op het idee kwam om een sportcompressiekous te ontwikkelen, welke voordelen het dragen van een sportcompressiekous heeft en waar je op moet letten als je een sportcompressiekous aanschaft.
Hoe ben jij in de compressiekousen gerold?
“Als gevolg van het intensief sporten had ik veel last van mijn kuiten en mijn achillespezen. Ik ging van fysio naar fysio, maar niets hielp. Je herstelt van zo’n kuitblessure weliswaar snel maar steeds ‘schoot het er weer in’, aldus Harald. Totdat op een gegeven moment mijn onderbenen stevig werden ingetapet en direct voelde ik dat dit echt hielp. Na mijn sportcarrière ben ik gaan werken bij een groot medisch bedrijf dat steunkousen, formeel Therapeutische Elastische Kousen (TEK), verkocht voor medische doeleinden. Ik zag direct een verband tussen het straf intapen van mijn kuit en het dragen van een compressiekous. Daarom ben ik gaan experimenteren met het dragen van TEK in diverse drukvarianten tijdens het hardlopen en ik merkte al snel dat een bepaalde drukvariant mij eindelijk hielp om blessures tegen te gaan.
Ik was in de tachtiger jaren van de vorige eeuw dus de eerste die met compressiekousen liep, toentertijd nog van die huidkleurige, met een dikke naad verticaal over mijn kuit. Toen vond ik dat ik voor gek liep, dus droeg ik met 30 graden nog een lange broek om de kousen maar te verbergen. Uiteindelijk heb ik eind negentiger jaren de Sport Compressiekousen op de markt gebracht. In het begin waren het vooral topatleten die de kousen droegen, maar al snel groeide de belangstelling en nu dragen steeds meer sporters van ieder niveau onze compressiekousen.”


