Hardlopen in de kou: tips om kuitblessures te voorkomen
In de donkere maanden, nu de feestdagen achter de rug zijn en de lente nog ver weg lijkt, kan de winterdip behoorlijk toeslaan. Maar hier is een tip: trek je hardloopschoenen aan en ga naar buiten! Tijdens het rennen maakt je lichaam endorfine aan, een natuurlijk antidepressivum dat die negatieve gevoelens flink vermindert. Dus, nu de dagen kort zijn en het weer guur, is hardlopen niet alleen goed voor je conditie, maar ook een krachtig medicijn tegen de winterblues. Wie had gedacht dat hardlopen zoveel goeds kan doen, zelfs in deze donkere dagen?
Side Image

Helaas ligt er in dit koude seizoen een behoorlijk risico op de loer voor hardlopers: kuitklachten. Zelfs de milde variant, zoals een verrekking of verkramping, kan je al snel een paar dagen aan de zijlijn houden. Wat begint als stijve kuiten, kan stiekem evolueren naar een echt scheurtje in de kuit, waardoor je wekenlang buiten spel staat. En alsof dat nog niet genoeg is, komt in dit jaargetijde ook die plotselinge, intense pijn in je kuit vaak voor: een heuse Coup-de-Fouet, oftewel een zweepslag. Je weet dan meteen dat je voor enkele weken uit de running bent.

De oorzaken van spierblessures

Spierblessures kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk aan geen of te weinig warming-up, ongeoefendheid of een plotselinge te hoge belasting van de spieren die te koud en nog onvoldoende doorbloed zijn. Deze oorzaken kun je voorkomen met een goede voorbereiding voorafgaande aan de sportactiviteit. Denk aan:

  • Altijd warming-up,
  • Goede gedoseerde training,
  • Het voorkomen van een zeer hoge spierbelasting aan het begin van een training of wedstrijd.

Het is helaas gebleken dat veel lopers zich erbij neerleggen dat een spierblessure zo af en toe kan ontstaan. Toch kan er, behalve de genoemde maatregelen, nog meer worden gedaan om de kans op een spierblessure zo laag mogelijk te houden. 

Side Image

Hoe ontstaan spierblessures?

Vooral de kuitspieren hebben flink wat te verduren vanwege de impact bij het landen (drie keer het lichaamsgewicht), maar zeker ook door explosieve activiteiten zoals springen en een plotselinge sprint. Deze spieren zijn behoorlijk robuust, met een gewicht van wel 1 ½ tot 2 ½ kg spiermassa per been. Wanneer ze samentrekken, komt er een enorme zijdelingse kracht vrij op spiervezels. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt die stevige spiermassa ook nog eens flink heen en weer geschud, vaak met spierschade als gevolg.

Hoe voorkom je spierblessures?

Het antwoord is erg eenvoudig: pak de spier goed in met een kous die voldoende tegendruk levert en een optimaal drukverloop kent. De krachten op spieren en pezen worden adequaat opgevangen en geneutraliseerd. De schokbelasting en zijdelingse beweging zal daardoor aanmerkelijk verminderen waardoor de kans op een blessure kleiner wordt.

Herzog Medical heeft dit probleem al vele jaren onderkend en als oplossing hiervoor de unieke Herzog Sportcompressiekous ontwikkeld. Veel proefnemingen en wetenschappelijk onderbouwde tests hebben geleid tot een perfecte compressiekous die in zeer veel gevallen blessureleed kan voorkomen. Ook wordt de kous door veel fysiotherapeuten, podotherapeuten en sportmasseurs in de behandeling ingezet.

Side Image

Blijf blessurevrij met Herzog

Het geheim van de Herzog kousen zit hem in de stevige, relatief hoge compressie van wel 30mmHg op enkelniveau en een juist gedoseerde, afnemende druk naar 23mmHg onder de knie. Die verlopende druk zorgt ervoor dat het aderlijke bloed met afvalstoffen snel en efficiënt afgevoerd wordt richting het hart en dat de kuitspier stevig ingepakt wordt, waardoor zijdelinkse krachten worden opgevangen en het schud- en schokbelasting voor een belangrijk deel wordt geëlimineerd. Uniek is bovendien dat die druk volledig is afgestemd op de individuele beenvorm. Herzog Medical maakt namelijk gebruik van een bijzonder maatsysteem waarbij het been op 6 punten wordt opgemeten. Als sporter ben jij dus altijd gegarandeerd van een perfecte pasvorm.

Herstellen met Herzog kousen

Wil je het risico op spierblessures, maar ook op pijnlijke en gespannen spieren na afloop van een wedstrijd of training aanzienlijk verminderen, dan is het een ‘must’ om tijdens de activiteit, maar ook nog enkele uren daarna, de Herzog Compressiekousen te dragen. De zorg die je aan je vermoeide spieren besteedt, leidt er bovendien toe dat een volgende training door sneller herstel ook sneller mogelijk is. Meer weten over herstellen met Herzog? Bekijk dan de pagina van herstellen met compressie.

Expert Image

Paul Jongmans

Voormalig fysiotherapeut NAC BREDA

“In mijn periode als fysiotherapeut bij NAC Breda heb ik veel spelers de PRO Compression Shorts van Herzog Medical aangeraden. Deze broeken worden zowel preventief als curatief gedragen. Binnen het voetbal is de incidentie van lies- en hamstringblessures hoog. Met de shorts van Herzog heb je als fysiotherapeut een extra middel om deze problematiek goed te managen.”

“In mijn periode als fysiotherapeut bij NAC Breda heb ik veel spelers de PRO Compression Shorts van Herzog Medical aangeraden. Deze broeken worden zowel preventief als curatief gedragen. Binnen het voetbal is de incidentie van lies- en hamstringblessures hoog. Met de shorts van Herzog heb je als fysiotherapeut een extra middel om deze problematiek goed te managen.”